Overlay

Czy malutki kanapkowy bar zorganizuje catering

Czy malutki kanapkowy bar zorganizuje catering dla kolosalnej ilości osób, nie mając wystarczającego zaplecza? Będzie musiał wynająć kuchnię w innym lokalu, bądź zamówić tam najzwyczajniej w świecie potrawy. Catering, to nie wyłącznie produkcja gastronomiczna. To również porcelana stołowa, sztućce, obrusy, dekoracje, chłodnie i lodówki do przechowywania przygotowywanych smaków. To również samochody chłodnie do transportu produkcji i sprzętu na miejsce imprezy. Warto o tym pamiętać, zlecając jednostce gospodarczej przygotowanie cateringu, oraz trzeba spowodować, czym korporacja dysponuje. W innym przypadku, imprezę zlecimy pośrednikowi, a nie jednostce gospodarczej cateringowej.

Czemu catering i dieta pudełkowa zyskuje na popularności?
Gdy w latach dwudziestych przeszłego wieku J.Willard Marriott uruchomił własny osobisty sklepik catering kraków z kawą i gorącymi sandwiczami, nawet nie myślał o tym, iż jest to zalążek cateringu, który zezwoli mu na zbudowanie w przyszłości jednej z najlepiej prosperujących na świecie sieci hotelowych. Projekt na catering powstał z obserwacji, iż jego klienci spiesząc się, w znacznej większości zabierają nabyte kanapki ze sobą.

Okazało się, iż kanapki 'na wynos’ pozwoliły mu się w krótkim czasie na tyle naznaczyć, iż swoją propozycję rozszerzył na linie lotnicze, w jakich serwowano pasażerom zakąski podczas lotu. Stąd dzisiaj, większa część linii lotniczych prowadzi na pokładzie catering. W późniejszym czasie powstały tysiące korporacji cateringowych, które obsługiwały konsumentów w miejscach oraz sytuacjach, zgodnie z życzeniem. Najwięcej imprez cateringowych organizowanych jest na zlecenie korporacji, lecz coraz to więcej osób prywatnych korzysta we własnych mieszkaniach z cateringowych ofert. Wystawne, rodzinne przyjęcia organizowane są nie tylko w restauracjach, niemniej jednak w prywatnych posiadłościach, ogrodach, w plenerze. Wszystko zaczyna się od spotkania z kontrahentem oraz ustalenia konwencji usługi gastronomicznej. Wybitnie znaczący jest typ imprezy, bowiem usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, ślub, urodziny, rodzinne spotkanie, kolacja w ogrodzie, impreza biesiadna, uroczysty bankiet, lub uroczystość przy szwedzkim stole. Jest pełna masa czynników, jakie formułują przebieg i konwencję uroczystości, konieczne jest więc dopracowanie i przedyskutowanie wszelkich detali przedsięwzięcia gastronomicznego.

Toteż catering jest usługą żywieniową, w następstwie tego musi być ustalony i przeprowadzony na najważniejszym poziomie. Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń i jedzenia z restauracji w wyznaczone miejsce. Nowoczesny catering to także dobór właściwej oprawy, dekoracji do charakteru oraz miejsca imprezy. Stosowna aranżacja miejsca, wybór potraw, estetyka, sposób podawania, odpowiednia ilość obsługi, to newralgiczne dla cateringu sprawy dieta pudełkowa. Aby kontrahenci byli usatysfakcjonowani, wszystko musi przebiegać sprawnie, perfekcyjnie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu uroczystości, jak i sprzątaniu po jej zakończeniu. Jeżeli jakaś korporacja cateringowa ogłasza się, iż jest w stanie zrobić wszystko, przeprowadzić każdą imprezę gastronomiczną, nie za bardzo wolno w to wierzyć. Jeżeli ktoś mówi, że umie zrobić wszystko, to oznacza, że potrafi nie dużo.

Drobny pub, punkt, sprzedający kanapki, naleśniki, może prowadzić catering, lecz powinien pozostać przy reklamie oraz sprzedaży swojego menu, bo to robi najprzyzwoiciej i ma do tego możliwości. Znacząca restauracja hotelowa jest w stanie zagwarantować catering znacznie bardziej wystawny, dla dużej ilości osób, ponieważ ma możliwość przygotowania w największym stopniu wymyślnych dań w własnej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.